iPhone XR vs XS: XS kamera ekstra paraya değer mi? - TEKNODİYAR

HABER

8 Kasım 2018 Perşembe

iPhone XR vs XS: XS kamera ekstra paraya değer mi?

iPhone XR vs XS: XS kamera ekstra paraya değer mi?


Yeni iPhone XS ile daha ucuz, daha renkli kardeşi arasında karar verirseniz , seçiminiz sonuçta kameraya gelir. İPhone XS (999 $) ve iPhone XR (749 $), aynı özelliklerin çoğunu paylaşıyor, ancak XS'in arka tarafında iki lensi var, iPhone XR'de ise sadece bir tane var. İkinci mercek - XR'de bulunmayan 2x optik zoomu etkinleştirir mi - buna değer mi? 250 dolarlık bir soru.

Farklılıkları öğrenmek ve Apple'ın en yeni iPhone'ları arasında karar vermenize yardımcı olmak için iki telefonu bir San Francisco'yla bir fotoğraf çektik.

Genel fotoğraflar ve videolar boyun ve boyun

Gerçek telefon ekranlarındaki sonuçlara bakmak yanıltıcı olabilir çünkü iki telefon farklı ekran teknolojilerini kullanır. İPhone XS, biraz farklı renk sıcaklığı ve daha az kontrastı olan iPhone XR'nin LCD ekranından daha zengin renkler ve daha koyu siyahlar gösteren bir OLED ekrana sahip.
Ancak, örneğin, aynı bilgisayar ekranındaki telefonlardan onlara bakarsanız, insanların, manzaraların veya nesnelerin günlük fotoğraflarına geldiğinde herhangi bir farklılık fark etmenin zor zamanları olacak. Çünkü teoride tam olarak aynı olmalılar. İPhone XR, f1.8 diyafram ve optik görüntü sabitleme özelliğine sahip 12 megapiksel geniş açılı bir objektife sahip. Bu, iPhone XS'nin ana objektifi de oluyor - çekimlerinizin çoğunu portre modunda veya zumda olmayanları çekmek için kullanacağınız. Ve her ikisi de aynı görüntü sensörlerine, işlemek için aynı yazılıma ve Apple'ın 2018 iPhone'larda kameralara eklediği aynı yeni Akıllı HDR özelliğine sahip: XS, XS Max ve XR. (XS Max, XS ile aynı çift arka kameraya da sahip - daha büyük bir ekrana sahip.)





Genel sunset
Bu gün batımı çekimi, her iki telefonda da harika görünüyor: Gökyüzündeki renkler canlı görünüyor, zira şehrin alt kısmı zorlu ışığa rağmen keskin görünüyor. 
Vanessa El Orellana / CNET

Ve sonuçlar etkileyici: renkler canlı görünüyor, parlak noktalar ve gölgeler iyi dengelenmiş ve çekim keskin görünüyor. Aynı şey video için de geçerlidir. Hem iPhone XS hem de XR, video için test ettiğimiz en iyi telefonlardan biri. İster fotoğrafçılı bir görüntü yönetmeni olun, ister yalnızca çocuklarınızın eğlenceli kliplerini alın.
Kazanan : Beraberlik

Selfie'ler: Aynı ön kameralar da

Selfie'ler de aynı şekilde görünmeli. Hem iPhone XR hem de iPhone XS, derinliği algılayabilen, 7 megapiksellik ön bakan bir kameraya sahip. Apple’ın dediği gibi bu " TrueDepth " kamerası, FaceID kilidini açma özelliğini etkinleştirir. Ayrıca iPhone'un selfies için portre modunun belkemiğini oluşturur.
Her ne kadar geçen yılki iPhone X, Apple'ın kamera üzerindeki çoklu ışık efektlerini kullanmak için kararlı olan tek model olmasına rağmen, iPhone XR ön kameradaki tüm iPhone XS ayarlarına erişebiliyor. .
Kazanan : Beraberlik





xs-selfie'si portreHer iki telefon da portre modu selfies için aynı derinlikteki ön bakan kamera bulunuyor.

Yakınlaştırma: Büyük farklılaştırıcı

İşte bu iki telefon arasında bir fark görmeye başlayabilirsiniz. İPhone XS, ikinci, telefoto lensi bir optik 2x zoom olarak kullanıyor ve daha sonra dijital zuma geçiyor. İPhone XR, yalnızca dijital zoom kullanır.
Bu aynı 2x büyütmede fotoğraf ve videoların iPhone XS'de iPhone XR'den daha keskin görüneceği anlamına gelir. Bunun nedeni, iPhone XR'nin, daha yüksek kaliteyi yerel olarak yakalayabilen bir objektife değil, çekim yapmak için tek başına yazılıma bağlı olması.





XR-XS-5x zum
İPhone XS'deki tek çekim, ikinci telefoto lensi nedeniyle 5X zumda daha keskin görünüyor. 
Vanessa El Orellana / CNET

İPhone XR'de bu optik zoom olmadığından, maksimum 5x toplam zum ile sınırlıdır. İPhone XS, optik ve dijital yakınlaştırma kombinasyonunu kullanarak 10 kata kadar çıkabilir.





düşük ışık-zoom5x10x-Coit Kulesi
İPhone XS, 10x'e kadar zum yapabilir, iPhone XR ise yalnızca 5x'e kadar çıkabilir. 
Vanessa El Orellana / CNET

XS üzerindeki zumu kullanmak çok daha kolay. İPhone XS kameranın arabiriminde 2x kısayol tuşuyla daha fazla telefoto objektife bir tuşa basmanıza izin verir (temelde iki lens arasında geçiş yapar). Düğme ayrıca, video çekerken özellikle yararlı olan 10x'e kadar tek elle zoom yapmak için bir kaydırma aracına dönüşür. İPhone XR manuel olarak sıkıştırmayı gerektirir, bu da yakınlaştırmak için iki elin de olması anlamına gelir ve efekt kaydırıcı kadar yumuşak değildir.
Kazanan : iPhone XS, eller aşağı

Portreler: Köpeklere izin verilmez

Kamera arayüzündeyseniz, "Portre" seçeneği her iki telefonda da aynı görünecektir, ancak bulanık arka plan efektini çok farklı şekillerde elde ederler. İPhone XS, konuyu yakalamak için ikinci telefoto lensi kullanır ve odakta neyin tutulacağını ve çekimde neyin bulanıklaşacağını ayırt etmek için yazılımla birlikte geniş açılı ve telefoto lensin bilgilerini kullanır. İPhone XR sadece tek geniş açılı lenslere sahip, bu yüzden arka planı ve ön planı ayırmak için yazılıma güveniyor.





iphonexrvsxs-küçük resim
İPhone XR, portre modu için geniş açılı lensi kullanır; XS ise, bu konuya daha yakın olan ikinci telefoto lensi kullanır. 

İlk bakışta, bu telefonlarda portre modu çekimleri arasındaki en büyük fark, alındıkları mesafedir. İPhone XR'deki tek çekim, aynı mesafeden çekilmelerine rağmen XS üzerindeki tek çekimden çok uzaktaydı. Çünkü XR çekimde daha fazla sığabilen geniş açılı objektifi kullanıyor, XS ise telefoto lensi kullanıyor ve bu da daha yakından görülebiliyor.
Fakat XR üzerinde çalışmanın etkisini görmek, sarı portre modu kutusunda neredeyse komutada kilitlenebilen XS'den daha büyük bir zorluktu. XR ile kendimi sürekli çalışmam için mesafemi yeniden ayarladı. Ve sincap denekleriniz varsa (çocuklar olarak da bilinir) bu ekstra saniye önemlidir.





xrvsxs-Samuel portresi
İPhone XR'deki portre modu, hareket halindeki yürümeye başlayan çocuğu yakalamak için yeterince hızlı hareket etmedi, bu nedenle sadece XS, arka plandaki bulanık efektleri üretebildi. 

Ama bir kere doğru olduğunda, XR XS'de olanlara rakip olan hoş portreler üretiyor. XS üzerindeki bulanıklık etkisi, özellikle öznenin kenarları etrafında biraz daha doğal görünmektedir. Fakat XR'de çekilenler üzerindeki konular daha parlak ve daha keskin görünüyor. Ayrıca, çalışmak için daha geniş bir açı elde edersiniz.
Telefon XR'de daha geniş açıya sahip olmanın dezavantajı, çekim yaptığınız kişinin lensin çok yakınına gelmesi durumunda çekim kenarlarını deforme etmesidir.
XR üzerindeki portre modu da sadece insanlar için sınırlı kalırken, sadece iPhone XS insanlarla, hayvanlarla, bitkilerle, yiyeceklerle ve hemen hemen tüm cansız nesnelerle baş edebilir (yine de belirli nesnelerle mücadele ediyor olsa da). Apple, gelecekteki bir yazılım güncellemesiyle XR'ye bu özelliği ekleyebilir ve buna izin veren bir üçüncü taraf uygulaması yükleyebilirsiniz, ancak eğer denerseniz, kamera arayüzünde "tanınmayan bir kişi" işareti alacaksınız. Bir insan yüzü olan başka bir şey.





xrvsxs-portre-köpek
İPhone XR'nin yüz tanıma özelliği köpeğimin yüzünü tanıyamaz.
Bu kuralın istisnası, hayvanın yanında atışta bir kişi olduğunda. Köpeğimin yanındaki bebek arkadaşımın yanına koyduğumda, iPhone XR her ikisini de yakalayabildi ve arka planı doğru bir şekilde bulanıklaştırabildi. Ama çok fazla ayar ve çok sabır aldı. XS konularımı portre modunda neredeyse anında aldı.
xrvsxs-dogandhuman
İPhone XR, çekimde bir insan olduğunda sadece portre modunda hayvanları yakalayabilir. 

Her iki telefon da çekim modunda çekim yapmadan önce ve sonra bulanıklığın yoğunluğunu ayarlamanıza izin veren düzenleme araçlarına sahiptir. Ayrıca bazı ışık efektleri var. Ancak iPhone XR, arka planı siyahlaştıran dramatik sahne ışığı efektini ya da siyah beyazı aynı renkte gerçekleştiren sahne ışık mono'sunu içermiyor.
Kazanan : iPhone XS, ancak XR, birçok durumda doğru bir şekilde çerçevelemek için zaman ayırırsanız yeterlidir.

Düşük ışıklı portreler

İşte XR'deki portre modu parlıyor. Ana lensi daha geniş diyafram ile kullandığı için loş ışıklı senaryolarda daha fazla ışığa izin verebilir.





xr-xs-düşük ışık
Düşük ışıklı portre modu çekimleri, Telefon XR'de daha parlak görünür, çünkü daha geniş açılı lensi daha geniş bir diyafram açıklığı ile daha fazla ışığa maruz bırakabilir. 

XS üzerinde çekilen aynı portre daha parlak ve net görünen XR'deki bir vuruşla karşılaştırıldığında gürültülü ve karanlık görünüyor.
Kazanan : iPhone XR

Genel kazanan ...

Nihayetinde telefon için ne kullanacağınıza geliyor. Çekimlerin yüzde 99,9'u otomatik modda çekilirse, iPhone XR kamera sizin için uygun olacaktır. Bu iki telefon arasında genel fotoğraf ve videolar için görüntü kalitesinde önemli bir fark yoktur ve kararınızı yalnızca kameraya dayandırırsanız 250 $ veya daha fazla tasarruf edebilirsiniz.
Ama benim gibi iPhone XS senin kameran, eğer benim gibi bir poz tutmak istemeyen bir sürü çocuk ve evcil hayvan çekiyorsun. Ya da zoom'ları fotoğraflarda ve videolarda kullanırsanız.
Ve sonra dikkate alınması gereken diğer kamera dışı özellikleri vardır: XS (ve XS Max) daha güzel bir OLED ekrana sahiptir ve daha büyük (veya daha küçük) 5.8 veya 6.5 inçlik bir ekrana sahiptir. iPhone XR. XS, daha fazla renk seçeneği sunarken, XS paslanmaz çelik çerçeveye ve daha yüksek su direncine sahip.
Her iki şekilde de yanlış gidemezsin. Bu telefonların her ikisi de baskıya uygun çekim yapabilen etkileyici kameralara sahiptir.